ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Několik tipů, jak začít s omnichannel přístupem

Několik tipů, jak začít s omnichannel přístupem
Jste maloobchodník, máte jednu či více kamenných prodejen a uvažujete o eshopu? Případně již eshop máte, ale zboží, ceny či nabídka služeb se výrazněji liší? Pak přesně pro vás máme několik tipů, jak využít maximum synergií z těchto rozdílných prodejních kanálů, které se poslední dobou nejlépe popisují srhnujícím výrazem "omnichannel".
Komunikujte srozumitelně a ve všech kanálech identicky
Jakmile zákazník navštíví váš eshop, je třeba aby měl pocit, že navštívil další z vašich prodejen. Je nezbytné využívat korporátní design, hlavní claim a celkový styl komunikace. Jakmile zákazník přijde na eshop, jeho zážitek musí být co nejbližší zážitku z prodejny. Zaměřujete se na kvalitní zboží a odborný personál? Řekněte to i v eshopu. Nabídněte komplexní informace o produktech, fotky ve vysokém rozlišení a videa, případně asistenční linku, zavolání na prodejnu, či chat s odborníkem. Nebo naopak Vaší konkurenční výhodou jsou akční ceny? Pak je komunikujte i v eshopu jako dominantní sdělení a nejlepší akční nabídky zvýrazněte skrze celou nabídku.
Zákazník by měl na eshopu nalézt stejnou šíři produktové nabídky, především pak za stejné ceny jako na kamenné prodejně. Není nic horšího než zklamaný zákazník, který si prohlédne zboží na eshopu, pln očekávání vyrazí koupit zboží na prodejnu a tam zjistí, že zboží na prodejně je o 10% dražší.
Podobné pravidlo platí i pro celkovou komunikaci nabídky k zákazníkům. Nedělte akce na nákup v eshopu či v kamenné prodejně. Jestliže nabízíte ke zboží další dárek, využití slevového kuponu či promo akci, nechte na zákazníkovi ať rozhodne, zda ji využije na eshopu či na prodejně. Zákazník tak získá dobrý pocit, že může vklidu a bez obav využít jím preferovaný nákupní kanál.
 
Radikálně posilte svůj marketing
Díky omnichannel přístupu získáte obrovské možnosti vylepšení v marketingové oblasti. Máte pro zákazníky především skutečně zajímavou nabídku, proč by se měli stát součástí vašeho věrnostního programu. Ať už nakoupí online či offline, uvidí ve svém účtu po přihlášení úroveň jejich členství či počty nasbíraných bodů, také ale kompletní historii svých nákupů. U nakoupeného zboží jim můžete nabídnout k dispozici například návody či produktové brožury ke stažení. Získají možnost sledovat stav případných reklamací či reklamace zadávat přímo v online prostředí.
Vy pak získáte zákazníkův email a budete znát jeho nákupní chování. Budete vědět, jaké produkty rád nakupuje a jakým sdělením na něj můžete mířit, nabídku pro zákazníka tak můžete efektivně personalizovat. Segmentací zákazníků poznáte ty, kteří delší dobu nenakoupili a těm můžete zasílat stimulační nabídky na promo akce či slevové kupony. Otevíráte novou prodejnu poblíž zákazníkova bydliště? Pak se o tom určitě musí dozvědět - proč zbytečně vynakládat náklady na jeho oslovení drahým externím marketingem.
I jestliže se vám nepodaří nalákat zákazníka přímo k registraci, pak lze využít síly sjednocené komunikace. Máte speciální nabídku či slevový kupon? Propagujte jej aktivně na prodejnách i na eshopu. Na prodejnách rozmístěte promo eshopu a na eshopu naopak zmiňujte pro zákazníka nejbližší prodejnu. Mějte kvalitní responzivní design pro mobilní telefony, kde zákazníkovi díky GPS nabídnete nejbližší prodejnu a navigaci k ní.
 
Oslovte nové zákazníky
Díky e-commerce kanálu získáte často zcela nové zákazníky, kteří by jinak o vás nevěděli, či zkrátka preferují online nákupy. Lépe se v online prostředí komunikuje nabídka s možností nákupu i v eshopu, než když disponujete pouze kamennými prodejnami. V dnešní době je nevhodné ignorovat online nakupování či přinejmenším neposkytnou na vašem portálu detailní informace o produktech a prodejnách. Existuje navíc i velká skupina zákazníků, kteří vyhledávají produkty online a následně je kupují offline, typicky v kategorii módy, ale i u dražších produktů, kde finální rozhodnutí rádi proberou přímo s vyškoleným perosnálem obchodu osobně. Takovým zákazníkům je třeba jít naproti, nabídnout co nejvíce informací a kontaktů tak, aby cesta jejich nákupu byla bez bariér a co nejkratší.
Datum zveřejnění 31.08.2016 9:53:16 od | 0 komentářů
 
1
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.