ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Příklady úspěšných světových Omnichannel přístupů

Příklady úspěšných světových Omnichannel přístupů
V předchozích článcích jsme rozebírali, co se vlastně skrývá pod aktuálně používaným pojmem "Omnichannel" a jak s takovým přístupem začít. Pokud bychom měli vše v kostce shrnout, tak se jedná o maximální využití a především propojenost všech dostupných prodejních kanálů. Jedná se především o kombinaci offline a online nakupování a komunikace, kde navíc v rámci online prostředí existuje řada zařízení od desktopů, mobilních telefonů, až po například chytré hodinky. Stěžejním slovem pak je "kombinace", tedy propojení jednotlivých kanálů tak, aby měl zákazník v jakémkoliv okamžiku stejný zážitek z nakupování. Maximální využití dostupných technologií a kanálů pro co nejpohodlnější nákup je cílem tohoto přístupu. Je třeba také odlišovat od pojmu "Multichannel", kde se pro prodej využívá také více kanálů, ale nejsou vzájemně propojené. Celková síla se tak tříští a není využitý veškerý potenciál - tento přístup už je proto nyní na ústupu.

V zahraničí je Omnichannel běžným jevem již několik let a známe řadu úspěšných firem, kde jej zákazníci běžně využívají. Ukažme si dále několik z nich na příkladech. Může se jednat i o inspiraci, kam se bude vyvíjet v příštích letech i český trh.
 
Disney
Zábavní parky Disney mají skvěle zvládnutý celkový zážitek z návštěvy jejich parku. Po úspěšné objednávce získáváte přístupové údaje, kterými se zalogujete na svém pc i mobilním telefonu. Dopředu si můžete pohodlně objednat ubytování, naplánovat návštěvu atrakcí a vše se o nich dozvědět. Můžete si přikoupit Fast Pass, abyste u atrakcí nemuseli čekat fronty, můžete si třeba i zarezervovat místo v některé z restaurací. Jakmile jste na místě, interkativní mapa v mobilu Vás naviguje k daným atrakcím, abyste se v parku neztratili. Disney spustil ve svých parcích i projekt náramku na ruku "Magic Band", díky kterému zákazník může využívat jednoduše zakoupený Fast Pass, může si náramkem otevírat dveře na hotelu či dokonce vyřizovat objednávky občerstvení na celkový účet klienta.
Zákazník má tak všechny informace k dispozici, veškeré služby v parku jsou mu maximálně jednoduše přístupné a provázané a nic tak nebrání jeho spokojenosti.
 
Apple
Společnost Apple je jedním z průkopníků Omnichannel přístupu a využívání moderních technologií obecně. Se svou sítí přesně designovaných kamenných prodejen prorazila již před více lety a nadále ji rozšiřuje do celého světa. Vše funguje na interaktivitě a propojení osobního zážitku a "osahání" produktu s online světem. Zákazník si může skrze mobilní aplikaci např. online domluvit schůzku ohledně poradenství ke svým produktů se specialisty "Apple Genius", může si rezervovat místa na workshopech na nejbližších prodejnách. Na prodejně pak probíhá nákup formou výběru produktu a konzultací s prodavači, kteří chodí volně mezi zákazníky a nabízí produkty k vyzkoušení. Jakmile se zákazník rozhodne produkt koupit, není třeba chodit k pokladně. Prodavač, se kterým do té doby řešil veškeré dotazy, mu nabídne platbu na místě, kde právě stojí. Předá mu produkt a nabídne, zda si přeje účtenku vytisknout, či zaslat emailem na zákazníkovo Apple ID. Celý nákup tak působí uvolněně, pohodlně a mezi rozhodnutím zákazníka o nákupu a nakoupeným produktem v ruce je pouze minimum času.
Zčásti podobným přístupem pak boduje například společnost Oasis, kde nedisponují klasickými podkladnami, ale volně stojícími iPady, kterými se dá zkontrolovat dostupnost zboží na prodejnách i v eshopu, či přivolat prodavač. Samotní prodavači pak platbu realizují prostřednictvím těchto tabletů.
 
Starbucks
Síť kaváren Starbucks je především v USA prakticky nejrozšířenějším místem, kam si chodí zákazníci pro rychlou kávu s sebou, což je zároveň i americkým fenoménem. Mají proto pro zákazníky vytvořenu mobilní aplikaci, do které si zákazník může formou online platby nahrát kredit. Tento kredit pak uplatňuje na online objednávky - vyhledá si cestou do práce v aplikaci nejbližší pobočku Starbucks, zvolí typ kávy a objedná. Během několika minut na pobočku dorazí a kávu má již připravenou. Platba se strhne automaticky z daného kreditu a zákazník se již nezdržuje žádným čekáním.
 
Rebecca Minkoff
Prodejce luxusní módy připravil pro svou Londýnskou pobočku unikátní zážitek ze zkoušení oblečení. Své produkty vybavil RFID čipy, které se využívají ve chvíli, kdy vejde zákazník do zkoušecí kabinky. V kabince se nachází kromě běžných zrcadel i obrazovka, na které nalezne o zkoušených produktech veškeré informace a doporučení. Skrze mobilní aplikaci si pak může přivolat prodavače, aby ani nemusel opouštět zkoušecí kabinku, například kvůli dalším velikostem. Jestliže zákazníkovi zboží naopak sedí, rovnou si jej přes mobilní aplikaci může zakoupit či přidat do "wishlistu".
 
Van Heusen
Dalším příkladem ze světa módy je fashion řetězec Van Heusen, který pro své indické pobočky připravil u vstupu velké dotekové obrazovky. Na nich se zákazník dozví tipy a novinky o produktech. Zároveň slouží jako interaktivní panel, kdy oskenuje míry zákazníka, poté mu pokládá otázky týkající se jeho módního stylu. Na základě těchto informací mu následně doporučuje, jak by se mohl obléknout a tyto volby přímo vizualizuje. Zákazník tak pro základní přehled nemusí vůbec navštěvovat zkušební kabinky.
 
Clinique
Technicky přístupnějším, nicméně podobným systémem "offline" poznání zákazníka se prezentuje společnost Clinique. Ta na prodejně o zákaznících zjistí maximum dermatologických informací, které je zákazník ochoten poskytnout. Poté mu nabídne odpovídající produkty na místě, nicméně i následně při přihlášení stejného zákazníka do eshopu. Jakmile klient využívá jejich služeb, vždy již vidí primárně odpovídající produkty a zkrátí se tak doba jeho rozhodování o nákupu.
Datum zveřejnění 03.10.2016 10:50:33 od | 0 komentářů
Tagy: omnichannel
 
1
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.