ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Jak na bezpečnou práci s obsahem

Jak na bezpečnou práci s obsahem
Pracujete na svém portálu často s obsahem? A podílí se na jeho tvorbě a správě více lidí? Pak je pro vás nepochybně důležité, jaká je úroveň zabezpečení a dohledu nad všemi informacemi. Pro své klienty připravujeme webové portály na platformě Kentico a ta nabízí širokou škálu možností při práci s uživatelskými právy a dohledem nad veškerými změnami.
 
Vše začíná u nastavení typů uživatelů. Je třeba si klást otázky. Kolik bude správců? Co budou mít za úkoly? Budou nejběžnější obsah administrovat brigádníci či externisté? Bude třeba zajišťovat jazykové překlady? Budete chtít veškerý obsah schválit ještě předtím, než bude publikován? Každý administrátor či editor by měl mít možnost upravovat a vytvářet jen takový obsah, který se jej týká, veškerý další obsah má být skrytý.
 
Jediná osoba, která má možnost vidět veškerý obsah a zároveň práva na jeho kompletní administraci, je zpravidla superadministrátor - tedy hlavní osoba odpovědná za webové stránky jako celek. Tato osoba následně uděluje dílčí přístupy všem ostatním rolím v týmu a má přehled o všech změnách, která se na webu udávají.
 
Jak si udržet kontrolu - nastavte si schvalovací workflow
 
Velmi často se dostanete do situace, kdy jeden uživatel vytvoří na webu nový obsah či upraví stávající a jiný (nadřízený, administrátor, ..) jej následně chce schválit před finální publikací. Kentico nabízí nástroj pro snadnou tvorbu workflow, pomocí jehož nastavíte pravidlo pro prakticky jakoukoliv pracovní situaci. V rámci schvalování lze přidávat i komentáře, např. "neschvaluji, protože ...". Spolu s dalším krokem se mohou posílat emailové notifikace, prodlevy při čekání na kolegy se tak zkrátí na nezbytné minimum.
 
Modelové příklady nastavení práv:
 
Content administrátoři - patrně nejdůležitější osoby pro správu obsahu vašeho webu. Ať už tvoří texty, galerie, produktové sekce, produkty samotné či jakýkoliv další obsah webu, budou mít patrně vyšší autonomii a přístup do většiny obsahu. Zcela skrytá pak budou mít např. systémová či marketingová nastavení, která se jich netýkají. U důležitých částí obsahu pak bude jejich editace či tvorba podléhat schválení superadministrátora - pomocí pracovního workflow.
 
Brigádnici / externisté - při velkém množství úprav, či jejich častém opakování, patrně často využíváte externí "výpomocné" síly, většinou jen na tento jeden účel. Například se může jednat o vkládání produktových popisků či galerií do vašeho eshopu. Takovým uživatelům umožníte vstup pouze do produktové sekce a nastavíte schvalování změn pomocí workflow - od content administrátorů.
 
Překladatelé - u vícejazyčných obsahových portálů častá nezbytnost, kdy veškerý nově vytvořený obsah musí být přeložen do zbývajících jazykových mutací. Opět můžeme doporučit vytvoření pracovního workflow, které vždy při vytvoření nového obsahu založí jazykové mutace a pošle notifikaci na email překladatelům. Ti budou mít práva na jedinou činnost - a to překlad tohoto nově vloženého obsahu. Každý překlad bude opět podléhat schválení content administrátorovi. Daný obsah bude následně automaticky publikován na webu až ve chvíli, kdy jsou hotové a schválené k publikaci všechny jednotlivé překlady.
 
Marketingoví poradci - chcete dát svým marketingovým poradcům částečný a pasivní přístup do své administrace? Budou tak moci shlédnout data z webové analytiky, vidět seznam posledních objednávek, či nastavených marketingových procesů. Lze zřídit přístup do vybraných částí analytiky a to pouze v pasivním módu, kdy jakákoliv editace je nemožná.
 
Manažeři - vedení společnosti chce mít často přehled a kontrolu nad celým webem, tedy zobrazení kompletní administrace. Zároveň se často nejedná o uživatele, kteří by měli ambici i znalosti cokoliv z obsahu či nastavení upravovat. Proto je vhodné vytvořit pasivní přístup, kdy budou práva definovaná pouze pro čtení. 
 
Ať už jsou ve vaší společnosti jakékoliv role a systém práce, je třeba pečlivě promyslet komu dát jaký přístup a jaká práva k úpravám. Ve chvíli, kdy by přes všechna opatření nakonec i tak došlo k chybné úpravě obsahu, platforma Kentico umožňuje okamžitý návrat na předchozí verze daného dokumentu. Doporučujeme tedy využívat platforem, na tento způsob práce již připraveným - mezi něž patří Kentico CMS, který využíváme pro naprostou většinu našich klientů.

Společnost Sprinx Systems je specialistou na e-commerce prodejní kanál a pokročilé marketingové služby, jako jsou personalizace, segmentace, či marketingová automatizace. Pro tvorbu webů využívá platformu Kentico, umožňující mimo jiné nastavení pokročilých workflow, či rozsáhlé definice uživatelských práv, uvedených v článku. Mezi reference společnosti patří například: Mountfield.czAXA.czSEVT.czFischer.cz a řada dalších významných portálů. Chcete se dozvědět více informací o možnostech spolupráce? Neváhejte nás nezávazně kontaktovat.
 
Datum zveřejnění 19.10.2015 13:35:50 od | 0 komentářů
Tagy: workflow
 
2
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.