ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Ideální e-shop pro rok 2020

Ideální e-shop pro rok 2020
Prodeje z mobilních zařízení budou nadále růst
Už 64 % Evropanů používá k nakupování mobilní zařízení. Zdá se to hodně, ale vzpomeňte si, kolikrát jste jen za poslední dobu z mobilního telefonu objednávali zboží z AliExpressu, Wishe, jídlo s dovážkou, knihy nebo třeba kupony na městskou hromadnou dopravu. Evropané přitom v průměru svůj mobilní telefon používají až neskutečné 4 hodiny denně. Proto se z mobilních zařízení stává platforma, kterou obchodníci chtějí (musí) využívat. Do karet jim hraje i fakt, že zabezpečení mobilních zařízení je na velmi vysoké úrovni, nákupní procesy se zkracují, mobilní internet zrychluje a uživatelé se přestávají bát svěřit své osobní údaje mobilním aplikacím. Responzivita je u e-shopů samozřejmostí již mnoho let, ale trendem, i pro nás ve Sprinxu, je „mobile first“ přístup, který při navrhování uživatelského rozhraní staví mobilní zařízení minimálně na úroveň tradičních počítačů s většími obrazovkami. Nutnost využití menší zobrazovací plochy s sebou nese i naplnění dalšího trendu – přehledného UX a nutnost zaměření se jen na nejdůležitější produkty a prvky. Přeplněným a nepřehledným e-shopům tak postupně zvoní hrana.

UGC – obsah generovaný uživateli
Co myslíte, že v obchodě nejlépe funguje pro zvýšení prodejů? Ano, je to osobní doporučení. Společnost AdWeek si nechala vypracovat studii mezi uživateli Instagramu a podařilo se jí získat až neuvěřitelné číslo – více než 85 % uživatelů zakoupí zboží raději po doporučení reálného člověka, než aby se nechali přesvědčit klasickou internetovou reklamou nebo doporučením zaměstnanců e-shopu. E-shopy, které ke své komunikaci a prodeji využívají také sociální sítě, stále více objevují kouzlo možnosti nechat své zákazníky hodnotit a recenzovat produkty, diskutovat o nich a také do celého kolotoče zapojují i ambasadory a influencery. Ve výsledku za obchodníky vytvářejí obsah sami zákazníci (uživatelé e-shopu), a proto hovoříme o obsahu generovaném uživateli (User Generated Content – UGC).
I z hlediska nákladů na marketing je UGC výhodnou formou propagace, která však předpokládá, že internetový obchodník se ke svým zákazníkům chová slušně a jeho produkty odpovídají očekávání a ceně. Protože internetové publikum může svoji sílu a vliv demonstrovat i v negativním smyslu.

Elektronický obchod „bez hlavy“ a v cloudu
Ne, nemyslíme tím snižování headcountu, ani jiné sekání hlav. Tzv. Headless CMS umožňuje oddělení prezentační vrstvy webových stránek od funkčnosti elektronického obchodu. V naší dílně již taková řešení vznikají při kombinaci front-endu s využitím technologie React a back-endu Kentico Kontent. Díky tomu mohou prodejci poskytovat více personalizovaný a bohatší obsah napříč platformami a zařízeními, při zachování co největší rychlosti a dostupnosti jejich elektronických obchodů. Pro zachování co největší rychlosti, dostupnosti a postupné snižování nákladů na údržbu nezbytných technologií stále více obchodníků přesouvá svá řešení do cloudu. V konečném důsledku umožňuje řešení cloudového elektronického obchodování IT pracovníkům soustředit se na řízení strategických iniciativ a inovací, než aby trávili svůj čas údržbou a správou systémů. Zatím byla podobná řešení využívána spíše většími obchodníky, ale v roce 2020 se předpokládá boom přechodu do cloudu u středních a menších online prodejců.

Rychlost a škálovatelnost bude zásadní
V minulých odstavcích i článcích jsme zmiňovali rychlost – ať už v souvislosti s načítáním webových stránek, platbami, vyřízením objednávek nebo doručením. Veličina rychlosti bude i v následujících letech hrát prim mezi klíčovými prioritami v online obchodování. Google provedl testování cíleným zpomalením načítání vybraných stránek o 4 sekundy. A jaký byl výsledek? Míra okamžitého opuštění stoupla o závratných 90 %. Obchodníci se proto vydávají v zásadě dvěma cestami (nebo jejich kombinacemi) – redesignují své e-shopy za použití nejmodernějších technologií (u nás například technologie React pro front-end webu) a odstraňují doplňky, které jim pomáhaly s marketingem a měřením (heatmapy, benchmarkovací nástroje, komunikátory atd.). Nedílnou součástí procesu zrychlování je i co největší škálovatelnost kvůli pružnému reagování na změny trhu, s možností rychleji a s menší režií rozšiřovat stávající řešení.

Zákaznicky ideální e-shop roku 2020 tedy bude rychlý, personalizovaný a své zákazníky zapojí do tvorby obsahu. Z technického hlediska poběží v cloudu, s možností co nejsnazšího rozšíření.
Datum zveřejnění 16.12.2019 12:17:57 od | 0 komentářů
 
0
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.