ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kentico EMS a jeho základy

Kentico EMS a jeho základy
Řada klientů s námi konzultuje, jak správně pracovat s Kentico EMS, tedy rozšířenou marketingovou verzí Kentico CMS. Jaké si definovat cíle, strategie a jaké nástroje nám k tomu v rámci Kentico platformy mohou pomoci - ať už je to například personalizace obsahu, nebo třeba segmentace uživatelů. Podívejme se na krátké opakování, jakýsi základní sumář práce v EMS.

Contact management
"Srdcem" celého Kentico EMS a tedy vpodstatě všech marketingových nástrojů je modul Contact managementu. Zaznamenávají se tady veškeré aktivity, kohokoliv kdo přijde na web. Při první návštěvě webu je vytvořen "contact" a zapíše se první aktivita ve formě první navštívené stránky. Při dalších návštěvách se poté contact identifikuje a aktivity se zapisují již pod ten původně vytvořený. Ať už se contact registruje, zanechá nám emailovovu adresu, jméno, či stále prochází web anonymně, již známe jeho historii aktivit. Z těchto aktivit poté čerpají informace další moduly v Kenticu, které v rámci marketingu již provádí konkrétní činnosti.
 
Segmentace
Jedna ze základních možností, jak pracovat s contacts, je jejich segmentace. Využívá se modul "Contact groups". Pomocí dynamických pravidel si můžete nadefinovat například contacts, které na eshopu již někdy nakoupili, ale zároveň nenakoupili v posledním půl roce. Snadno tak zjistíte, na koho cílit s nějakou akční emailovou nabídkou, například kuponu na výraznou slevu při nákupu do 10 dnů. Důležité je vědět, že každý contact může být v nekonečně mnoho, tedy "n" contact groups.
 
Personalizace
Personalizace je primárně možnost, jak na úrovni části stránky prezentovat pro contact co nejvhodnější content. Funguje na principu vytvoření typických person (obvykle 2-3), které nakupují převážně v konkrétním segmentu zboží či se dá dobře vydefinovat jejich nákupní chování. V rámci eshopu, který prodává sportovní potřeby se tak například dá určit, jaký sport daný contact preferuje. Nastavíme pravidla tak, aby v případě nákupů a procházení kategorie "cyklistika" spadl do persony "cyklist(k)a". Jakmile na web přijde znovu, jsme mu schopni nabídnout personalizovaný content například na úrovni hlavní stránky, či nabídek v postranním fixním panelu. Stejně tak jsme mu schopni zaslat email se speciálně cyklistickou tématikou. Zde je opět důležité vnímat, že každý contact může patřit vždy jen a pouze do jedné persony. Do té, do které nejvíce pasuje.
 
Scoring
Scoring je další druh práce s aktivitami. Tentokrát jde o určení "angažovanosti" (engagement) contactu v rámci prostoru, který určíme. Například chceme vědět, který contact má opravdový zájem o náš produkt. Nastavíme si pravidla tak, aby zohledňovala procházení odpovídajících sekcí, kategorií, článků, stahování dokumentů, apod. Jakmile daný contact provede dostatek definovaných aktivit, takzvaně "naskóruje". To se dá využít například pro zaslání informací na email obchodníkovi, aby se mu věnoval (B2B), případně jako spouštěč (trigger) marketingové automatizace pro nějaký proces zasílající email (B2C). Scoring končí stejně jako v případě Contact groups neunikátně, tedy jeden contact se může účastnit "n" scoringů, ty jsou na sobě nezávislé.
 
Zajímá vás více detailů? Neváhejte nás kontaktovat - jsme zkušení realizátoři velkých projektů na platformě Kentico EMS. Stejně tak Vám dokážeme pomoci v konzultační rovině s naplněním obchodních cílů.
Datum zveřejnění 02.12.2016 13:33:55 od | 0 komentářů
Tagy: Kentico, Kentico EMS
 
1
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.