ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Dropshipping

Dropshipping
Obchodní model, který se obecně doporučuje začínajícím internetovým podnikatelům, má však svá úskalí. Mezi ta nejvýznamnější patří:
  • Reklamace – Protože bylo zboží prodáno přes konkrétní internetový obchod, vzniká obchodní vztah se zákazníkem právě tomuto obchodu, nikoliv výrobci. V praxi tedy obchod řeší nejen přímou komunikaci se zákazníkem, ale vyřizuje i případné reklamace s výrobcem.
  • Odstoupení od smlouvy a vrácení zboží – Zákon umožňuje zákazníkům internetových obchodů odstoupit do 14 kalendářních dnů od smlouvy bez udání důvodů. V takovém případě internetový obchod vrací peníze a zboží se stává jeho majetkem. To může být vážným problémem zvláště u dražších produktů, jejichž vrácení zákazníkem může značně nabourat rozpočet e-shopu.
  • Obchodník nemá kontrolu nad obsahem zásilky – Internetový prodejce prakticky nemá možnost ovlivnit, jak bude zboží zabaleno a zda bude součástí balení vše, co zákazník objednal. E-shop se musí spoléhat na výrobce, že bude zboží řádně zabaleno, včas odesláno a zásilka bude obsahovat vše potřebné. Problémy s dodávkou objednaného zboží kazí dobré jméno internetovému prodejci, který od zákazníků obdrží negativní recenze a reference.
 
Kdy se dropshipping určitě vyplatí a jaké má výhody?
  • Žádné skladové zásoby – E-shop šetří nejen náklady na provoz skladu a zaměstnance, ale zejména za skladové zásoby. Prodává jen to, o co mají zákazníci skutečně zájem.
  • Úspora času – Prodejce nebalí ani neexpedujete zásilky.
  • Expanze na zahraniční trhy – Dropshipping má nesporné výhody i pro zavedené online prodejce, kteří uvažují nad expanzí na další trhy, nebo se chystají rozšířit svůj sortiment o nové zboží. V případě neúspěchu jim tato metoda ušetří nemalé částky. Takto Dropshippingu využívá například Alza.cz. 
 
Dropshipping je řešením pro obchodníky, kterým nevyhovuje affiliate spolupráce a zároveň nemají vstupní prostředky (případně se obávají rizika) na pořízení skladu, zaměstnanců a skladových zásob pro vlastní e-shop. Mohou se tak soustředit čistě na obchod a marketing. Důležité je vybrat správnou nabídku produktů a dobře s výrobci nastavit pravidla obchodního vztahu. A například AliExpress je důkazem, že může být takový model spolupráce fungující a velmi dobře vydělávající. 
 
Datum zveřejnění 21.05.2019 11:20:02 od | 0 komentářů
 
0
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.