ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Responzivní design jako nutnost - jak se připravit

Responzivní design jako nutnost - jak se připravit
Nedávno Google oznámil, že bude zvýhodňovat ve výsledcích svého vyhledávání weby chovající se "mobile-friendly", tedy s obsahem přizpůsobeným prohlížení v mobilních zařízeních. Patrně poprvé pak u takto významné údalosti bylo zveřejněno i specifické datum, konkrétně 21.4.2015. Ke změně tedy dojde již velmi brzy, proto je důležité osvěžit si základní parametry správného mobilního (responzivního) designu.

Dle výzkumů vzniklém při soutěži WebTop100 je 12% všech shlédnutí stránek na českém internetu realizováno prostřednictvím mobilního zařízení (zdroj: lupa.cz, 2014). Skrze mobily a tablety je pak realizováno až 8% nákupů  v eshopech. Každým dalším rokem pak můžeme očekávat výrazný růst těchto čísel, připravenost pro mobilní telefony a jiná multimediální zařízení je třeba brát skutečně velmi vážně.

Responsivní design se stává konkurenční výhodou. Co ale skutečně je reponsivní design? Od klientů často slýcháme: "My už ale máme responzivní design, vždyť se velikost webu přizpůsobí okně mobilního prohlížeče!" Musíme vždycky klienta, který tuto větu pronese, zklamat. Toto není responsivní design.

responsive1-(1).jpgObrázky: Varianta vlevo: neresponzivní web Ministerstva zahraničních věcí ČR. Varianta uprostřed: stejné stránky, pakliže se funkcí "pinch to zoom" snažíme zobrazit navigaci a tapnout na ni. Varianta vpravo: Responzivní design eshopu Mountfield.cz, který vytvořila naše společnost Sprinx Systems.

Kompletně responzivní web na každé jednotlivé stránce nabídne uživateli relevantní obsah vzhledem k zařízení, na kterém si webové stránky prohlíží. Ať už se jedná o velikost a umístění konkrétních prvků, či naopak nezobrazení těch pro mobilní zařízení nepodstatných. Ať už připravujete mobilní web pro konkrétní sadu stránek (zpravidla na vlastní subdoméně), či plně responsivní řešení, je důležitý celkový výsledek zobrazený uživateli.
V minulých letech jsme mohli vidět mnoho webů, kde byla mobilní část připravena jen v případě vstupu na web z jeho hlavní stránky. Nabídka i základních informací na takovém portálu se zpravidla velmi lišila, pokud jste použili verzi určenou pro mobily, nebo standardní desktopovou verzi.
 
Několik rad pro dobrý "mobile friendly" web:
  •  minimalismus: prvek, který není nezbytně nutný, ve verzi pro mobilní zařízení nezobrazujte. Je dobré obhájit existenci každé jednotlivé části, její funkci a konkrétní přínos. Jestliže neexistuje dostatečně silný argument pro zachování, prvek odstraňte.
  • dostatečně velké texty a odkazy: i na webu připraveném cíleně pro mobily se můžeme setkat s nečitelným písmem, či titěrnými odkazy, na které je problém "tapnout" prstem. Zde je více naopak lépe.
  • design navrhujte / testujte s reálným obsahem: při používání "lorum ipsum" testovacích textů neobjevíte možné designové problémy a otázky, které přinesou reálné texty.
  • pop-up sdělení: nepoužívejte je. Chcete získat nové registrace? Nevpalte to uživatelům do obličeje v prvním okamžiku. Chcete podpořit stahování mobilní aplikace? Řešte to elegantněji úzkým pruhem nad horní navigací či v patičce.
  • rychlost: nejdůležitější na závěr - nejzásadnější část responzivního webu je její rychlost. Uživatel přimhouří oči nad případnými designovými nepřesnostmi, pokud se mu obsah zobrazí rychle a zjistí, co potřebuje. Dle výzkumu webu Kissmetrics.com je 84% mobilních uživatelů ochotných čekat maximálně 5 vteřin na načtení mobilní stránky, poté odchází. Je obecně doporučováno testovat rychlost na připojení typu "edge", kterým disponuje v České republice obrovské množství uživatelů mobilního připojení, ač proklamace mobilních operátorů tvrdí opak.
 
Společnost Sprinx Systems má zkušenosti s výrobou celé řady webů s responzivním designem. Nedávná realizace (únor 2015) http://smallcap.axa.cz, plně responzivního webu, byla oceněna jako "Site of the month" společností Kentico. Máte zájem zjistit o našich realizacích více informací? Nejste si jistí, zda je Váš web dostatečně responsivní? Neváhejte nás kontaktovat!.
 
Jsme Sprinx, the Doers



 
Datum zveřejnění 20.03.2015 13:09:09 od | 0 komentářů
Tagy: responsive, responsivní, responzivní
 
3
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.