ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Kentico EMS aneb nápady pro pokročilý digitální marketing

Omnichannel za podpory QR kódů

Kentico obsahuje webpartu pro vygenerování  a zobrazení QR kódu (quick response code). Tento QR kód může obsahovat např. URL produktu v eshopu,  či URL konkrétní webové stránky (článku), na kterou se po načtení kódu uživatel dostane. To lze využít například při propojení televizního a internetového obsahu (místo „více informací najdete na server tv.nova.cz“ zobrazit na televizní obrazovce QR kód s odkazem na relevantní stránku, „hlasujte na našem webu“, „recepty jsou dostupné na našich stránkách,“…), při propojení velkoplošného printu (viz příklad virtuální QR drogerie Mall.cz), atp. Platfoma Kentico CMS/EMS generuje QR kódy automaticky – vstupem je text.

Personalizace obsahu přínosem pro uživatele i provozovatele webu

Personalizace obsahu znamená obecně řečeno přinést správný obsah ve správné struktuře (formátu) správnému uživateli ve správný čas. Cílem personalizace je na jedné straně zlepšit „uživatelský prožitek“, na straně druhé zvýšit ziskovost webového projektu (udržením návštěvníka / zákazníka,  motivací k opakovaným nákupům  a vyšší průměrné ceně objednávky, vyšší life-time value zákazníka, atd.)

Personalizaci lze  v pojetí platformy Kentico EMS provádět na úrovni marketingových person, které představují profilové typy návštěvníků / zákazníků dané firmy, resp. provozovatele webu. To, jakou personou je návštěvník webu označen, je určeno na základě předem definovaných pravidel (kupříkladu návštěvník eshopu tráví výrazně více času prohlížením výrobků v sekci určité značky a dále i opakovaně nakoupí její výroby, uvedenou značku sleduje i na Facebooku, přes který je na eshopu registrován – takového návštěvníka lze přiřadit pod personu „příznivec značky“, viz níže). Vlastní obsah webu je obvykle nabízen na základě zájmů a potřeb definovaných person v kombinaci s časovým aspektem (kontextem).

Persony lze napříkladu u eshopu definovanat jako „šetřílek“ (nakupuje zásadně jen akční zboží, tj. max. citlivost na cenu), „příznivec značky“ (loajální své značce - typicky Apple), „technologický nadšenec“ (reaguje na technologické novinky, cena není hlavním rozhodovacím faktorem), atp.  Obsah (produkty) pro šetřílka je zobrazen primárně s důrazem na slevové a výprodejové akce, na příznivce značky čekají jako první informace o jeho preferovaném brandu, technologický nadšenec je informován o nových pokrokových technologiích a vlajkových produktech.

U zpravodajského serveru se zase může jednat o persony typu „fanynka telenovel“ (zajímá se o pořady typu Ordinace v růžové zahradě, o rodinné reality show, bulvární obsah), „finančník“ (vyhledává informce ekonomického charakteru), „tekkie“ (příznivec nových technologií a světu kolem nich, včetně seriálů), „mimibazarnice“ (bulvární návody „jak rychle a levně něco vyrobit / uvařit / sehnat“, informace o dietách, atp.) a podobně.  Obsah webu je primárně sestaven podle zájmů jednotlivých person a to s ohledem na kontext  (např. fanynka telenovel – v TV byl právě odvysílán díl Ordinace, web upoutávky na další díl, záběry z natáčení, atp., finančník – proběhl closing bell na BCPP, web dostane souhrn burzovních událostí“,…). Kontext je možné rovněž dělit i podle dalších faktorů (místo připojení – uživatel připojený z Německa bude spíše hledat dopravní situaci na dálnicích v Německu než v ČR, televizní programy německých stanic,…, doba připojení –obsah článků s postupující denní dobou postupuje od seriozních k bulvárním,…).

Cílem personalizace obsahu je Kentico EMS umožňuje nabízet webovým návštěvníkům jak celé webové stránky, určené pro definované persony, tak pouze personalizované části (komponenty) stránek. Základní personalizaci lze spravovat jednoduše přes administraci Kentica. Pro vlastní definování persony, tj. před tím, než bude persona technicky implementována v Kenticu, lze vycházet třeba z  konkrétních příkladů (a naopak vyvarovat se několika začátečnických chyb), uvedených na serveru Hubspot. Detailní a pro laika výstižné vysvětlení, co to vlastně persony jsou a jaké metody je možné při jejich určení použít,  přináší článek Michaela Kinga na Moz.com blogu.
Datum zveřejnění 07.04.2015 13:12:22 od | 0 komentářů
Tagy: Kentico, Kentico EMS, kódy, marketing, personalizace, personalizace obsahu, persony, QR
 
2
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.