ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Segmentace mailingu a důvody, proč s ní začít již dnes

Segmentace mailingu a důvody, proč s ní začít již dnes
Emailing je jedním z nejvyužívanějších a nejefektivnějších online nástrojů, který má dnešní marketér k dispozici. Práce s již získaným zákázníkem je nepoměrně levnější, než akvizice zákazníka nového. Nutno podotknout, že tento fakt je při plánování marketingu zohleďnován stále poměrně málo. Pohříchu je navíc většina rozesílek, jak je známe a jak nám chodí do mailových schránek, stále charakteru "kobercového bombardování", kdy je jedno sdělení či kreativa rozeslána na maximum uživatelů. V krátkodobém horizontu tento přístup může vést k lepším výsledkům, z dlouhodobého pohledu je ale většinou neudržitelný a zbytečně neefektivní.
 
Proč si to myslím? Hlavních problémů neadresné rozesílky je hned několik:
 
  • odhlašování: otravujte tím většinu svých registrovaných uživatelů: strategie posílání tzv. e-blastu, tedy všech nabídek všem uživatelům, může určitému typu prodejce nést své ovoce, ale ve většině případů tím jen majoritu svých uživatelů nudíte (email si smažou), či v horším případě otrávíte (mailing si odhlásí, či označí jako spam).
  • slepota pro skutečně dobrou nabídku: jakmile budete mít pro daného uživatele skutečně zajímavou nabídku, po předchozím kvantu neadresných rozesílek si jí již nemusí ani všimnout. Přicházíte tak o jeho nákup, tedy o peníze.
  • neefektivita: při používání služby, kde platíte za rozeslaný objem emailů, se náklady na jeden otevřený email či proklik na nabídku radikálně zvyšují
  • nedostatečné CTR: ze všech předchozích bodů vyplývá, že míra prokliku z takového typu neadresného emailu bude vždy zásadně nižší, než ze segmentované nabídky.
 
S posíláním e-blastu bez jakékoliv segmentace či přímo personalizace emailů nemáte téměř žádnou naději na zvyšování CTR, snižování míry odhlašování, či přímo pozitivní zpětnou vazbu od uživatelů. Přesto je nutné říci, že řada i velkých eshopů tento systém neopouští, jelikož jí přináší jistá čísla a těží ze své značky - lidé tak mají vyšší toleranci pro příjem podobných sdělení. Pokud nejste zrovna značka typu Alza.cz či Mall.cz, je určitě vhodné rozesílky volit velmi citlivě a začít segmentovat maximum uživatelů už ve chvíli, kdy jste s nimi poprvé v kontaktu. Jaké jsou tedy cesty?
 
Registrace - první okamžik, kdy získáte uživatelův email a můžete mu začínat rozesílat svoje nabídky. V tomto kroku je třeba využít všechny dostupné informace. Registroval se uživatel na konkrétní stránce, například landing page s konkrétním obsahem? Doporučte mu při potvrzení registrace personalizovaný obsah dle této stránky. Přišel uživatel z konkrétní kampaně (téma, kategorie, produkt)? Využijte toho a nabídněte mu odběr přesně tohoto tématu.
 
Nákup - skvělý prostor pro segmentaci a další personalizovanou nabídku. Víme, z jaké kategorie si zákazník zboží nakoupil, zařadíme jej do patřičného segmentu (a souvisejících). Známe konkrétní produkt, který si koupil, jsme schopni mu posílat nabídku např. na příslušenství. Pakliže jde o FMCG produkt (potraviny, drogerie, ..), můžeme zasílat po určité době, kdy se očekává spotřeba, nabídku na opětovný nákup.
 
Prohlížení obsahu - má váš systém možnost zaznamenávat aktivitu uživatele? V rámci contact managementu platformy, na které vyvíjíme weby (Kentico EMS), shromažďujeme veškeré informace o uživatelích a jejich aktivitách. Následně jsme schopni rozesílat informační maily podporující konverzi, tedy např. "Včera jste si v našem eshopu prohlíželi ...., když nakoupíte dnes, dáme Vám navíc dárek, ...".
 
Nechte uživatele si vybrat - ať už přímo při registraci, prvním přihlášení, či kdykoliv když se opět zaloguje do svého účtu. Mějte možnost ručního navolení kategorií a typů zboží, které zákazníka zajímají. Když máte k dispozici ještě možnosti "hlídacích psů" na konkrétní zboží, či klíčové slovo, tím lépe. Výběr je dobré umístit na viditelné místo v uživatelském účtu a pokud jej zákazník doposud nijak needitoval, čas od času mu tuto možnost připomenout.
 
Vyhněte se nákupů externích databází - ano, může mít velké štěstí a podaří se vám nakoupit skutečně kvalitní databázi plnou reálných emailových adres od uživatelů, kteří dali souhlas s jejich šířením, zároveň zajímající se zrovna o vaše produkty. Nicméně - jak reálně předchozí věta zní? Doporučuji - nenakupujte žádné externí databáze, kromě vysoké nekvality si pravděpodobně přikoupíte i řadu "spam trap" adres, které po obdržení vašeho e-blastu zařadí celou vaší rozesílku do kategorie spam (typicky Seznam.cz). Kromě všeho výše uvedeného vám odpadá většina možností segmentace, uvedených výše.
 
Aplikací výše uvedených kroků se začne Vaše CTR výrazně navyšovat a pravděpodobně budete překvapeni, jakých výsledků jste schopni dosáhnout se zacíleným sdělením. Samozřejmě, není dobré zcela opustit dosavadní přístup a 100% se spoléhat na segmentaci, jestliže jste s ní právě začali. Vedle nárůstu adresných rozesílek je vhodné snižovat ty neadresné pozvolna tak, aby nedošlo k velkému výpadku příchodů / konverzí, na které jste byli doposud zvyklí.
 
Emailing na vaše již registrované uživatele je jeden z nejsilnějších komunikačních kanálů, které můžete použít. Nepodceňujte jej, věnujte se mu dostatečnou péči a zkuste se vždy při akvizích nových uživatelů zamyslet, zda jste se již dostatečně věnovali těm stávajícím.

Společnost Sprinx Systems je specialistou na e-commerce prodejní kanál a pokročilé marketingové služby, jako jsou personalizace, segmentace, či marketingová automatizace. Mezi reference společnosti patří například: Mountfield.czAXA.czSEVT.czFischer.cz a řada dalších významných portálů. Chcete se dozvědět více informací o možnostech spolupráce? Neváhejte nás nezávazně kontaktovat ve formuláři níže.
Datum zveřejnění 29.06.2015 13:14:37 od | 0 komentářů
Tagy: emailing, mail, newsletter, personalizace, segmentace
 
4
Komentáře
Příspěvek blogu momentálně nemá žádné komentáře.
 Security code

Blog

Informace ze světa e-commerce a online marketingu, s vyšším zaměřením na CMS a marketingovou platformu Kentico a její výhody v těchto oblastech.

Poslední příspěvky

  • Žádné poslední příspěvky.